Testimonies

Monday, October 9, 2017, 06:29

Sebelum tu saya nak kongsi sikit benda menarik.. Semalam semasa saya tengah menaip ni, ada ejen insurans tanya;

“Kak, kalau kita tak pakai penapis air macam Cuckoo ni berpotensi kena penyakit ke?”

Saya tak tahu nak jawab. So saya tanyalah balik;

“Sanggup ke minum air paip? Kalau perisa besi, klorin dan warna tak jernih sangat tu sedap di minum, ok la tu pada you.”

Sebab tu dulu saya hanya minum air mineral. Dan hanya air mineral Spritzer. Air lain tak sedap. Dulu juga masa bekerja, saya bawa botol air sebesar 2 liter dan isi air kat pejabat (untuk saya sukat berapa banyak saya minum sehari). Tak sedap sebab air RO tapi saya tiada pilihan. Jadi ok lah kan, tak perlu belanja untuk air sangat.

Kemudian apabila saya berhenti kerja, saya beli tong mineral besar tu. Beratnya setiap kali nak kena angkut balik rumah. Kemudian botol kosong tu nak kena bawa ke tong recycle pula.

Setelah berhenti kerja, saya pasang penapis air sendiri di rumah. Macam mana nak pilih penapis air yang terbaik untuk rumah?

Kita perlulah ambil tahu ciri-ciri yang dikatakan penapis air terbaik yang menepati keperluan kita seperti dibawah.

1. Teknologi

cuckoo-nano-filter

Hanya jenama Cuckoo yang mencipta penapis nano positif dan merupakan satu-satunya syarikat yang memiliki teknologi ini di Korea. Kebanyakan pengeluar penapis air lain menggunakan penapis buatan Amerika.

Penapis Nano Positif dan Penapis Natural telah dipatenkan dan diakui lebih baik daripada penapis lain.

6-Langkah penapisan Cuckoo dengan penapis pre-carbon juga sangat berkuasa membuang bahan berbahaya, logam berat dan 99.9% virus dan bakteria disamping mengekalkan zat mineral semulajadi.

2. Penyelenggaraan

cuckoo-ncs

Keistimewaan penapis air Cuckoo ialah servis berjadual yang disediakan. Jika produk berteknologi tinggi tetapi tidak diselenggara dengan baik, air tersebut tidak dapat dijamin kebersihannya.

Servis berjadual ini (Nature Care Service) termasuklah menukar filter, membersihkan mesin (steril), memeriksa sebarang kerosakan, gantian percuma, warranty dan macam-macam lagi ada dalam check-list.

Penukaran filter dijalankan setiap 4, 8 dan 12 bulan setiap tahun.

3. Fungsi

Mesin penapis air Cuckoo bukan menapis air je tapi air siap dipanaskan dan disejukkan. Jadi, kita boleh terus buat kopi atau teguk air sejuk.

Tak perlu dah jerang air untuk buat air panas, kemudiana sejukkan air dan isi dalam bekas untuk buat stok air dalam peti ais.

Senang bukan? Kalau ada anak kecil memang lagi senang. Tekan saja.

4. Tahan Lama

Penapis air ni benda yang kita nak pakai untuk jangka masa panjang, sama seperti peti sejuk, mesin basuh, penyaman udara jadi aspek ketahanan adalah sangat penting.

Lagi-lagi Cuckoo menyediakan pakej sehingga 7 tahun! Ini dah tentu menandakan penapis air Cuckoo adalah sangat tahan lasak, lagi-lagi dijaga dengan baik oleh Nature Doctor/Doctress (pegawai yang bertanggungjawab memasang dan menyelenggara).

Cuckoo juga adalah jenama No. 1 di Korea Selatan dengan pengalaman lebih 40 tahun. Lebih lama daripada pesaing terdekat di negara ini.

5. Pensijilan Antarabangsa

cuckoo-table-certification

Pensijilan alatan elektrik adalah sangat penting untuk memastikan keselamatan pengguna. Antara badan persijilan antarabangsa yang mengiktiraf alatan elektrikal Cuckoo adalah:

European – CE, GS, PCT

America – UL, ETL, CSA

Asia – CCC China, PSE Japan

Electromagnetic – FCC, WH (fire-safety & electrical-safety strength)

RoHS – Restriction of Hazardous Substances Directive

6. Rekaan

Dapur saya comel je jadi saya akan tengok saiz yang menjimatkan ruang. Mesin penapis air Cuckoo boleh diletakkan di atas table top dan ada yang boleh berdiri (stand).

Malah kebanyakan saiz mesin penapis air Cuckoo direka dengan mementingkan penggunaan ruang yang efisien.

7. Bajet

Contohnya pakej terbaru Goood Plan IRIS TOP, kita cuma bayar serendah RM2.50 sehari termasuk kos selenggara, jaminan, dan kadar sewa.

Macam saya yang tinggal di Selangor dan menikmati air percuma, memanglah sangat berbaloi sebab saya dapat minum dan guna air berliter-liter dengan harga semurah tu. Sebotol air mineral 1.5liter je kan dah berharga RM3..

Cuba kira berapa yang kita bayar sebulan hanya untuk air minum. Saya jimat 55% sejak menggunakan penapis air Cuckoo dengan plan Goood Plan.

Memang puas hati. Jika keluarkan kos sedikit tapi satu keluarga dapat menikmati air yang terjamin bersih, memang tiada masalah bagi saya yang mementingkan kesejahteraan mereka.

Jadi, saya harap dengan tip-tip diatas dapat membantu anda menilai dalam membuat keputusan yang tepat. Macam saya kata, penapis air ni kita nak pakai lama. Macam pakai kereta.

Goood Plan Cuckoo dengan model paling terbaru IRIS TOP adalah satu-satunya plan yang fleksibel, samada anda mahu bayar serendah RM75 sebulan atau tempoh sewa paling singkat iaitu 18 bulan sahaja.

iris-top-good-plan

Jika anda berminat untuk mengetahui tentang plan ini dengan lebih lanjut, hubungi saya di 0193880409.


No comments yet.
(*) Required fields
Copyright ©2017 CUCKOO SHOP, All Rights Reserved.