Testimonies

Thursday, October 19, 2017, 07:51 | No Comments »

1. Masukkan buah kegemaran (infuse water)

Ok, ini cara yang selalu dibuat oleh orang yang juga dipanggil Detox Water. Perlu diingatkan bahawa bahagian luar buah biasanya disembur pelbagai bahan kimia jadi untuk selamat, pastikan cuci bersih atau dapatkan buah organik. Mungkin susah sikit untuk buah yang diimport.

2. Guna apps

Aplikasi telefon pintar percuma ini sangat seronok digunakan. Anda boleh muat turun apps seperti Drink Water Reminder atau Aqualert. Ada fungsi peringatan dan penggera untuk bantu anda minum secukupnya.

3. Cairkan minuman berguna

Jika masih sukakan perisa di dalam minuman seperi teh o atau sirap, boleh cuba untuk cairkan (lebihkan air atau ais) dalam minuman tadi. Sekurang-kurangnya kandungan gula menjadi sangat rendah dan tidak rosak gigi.

4. Melabur untuk penapis air.

Air yang ditapis adalah lebih enak berbanding air yang keluar terus dari paip. Jadi eloklah anda asingkan sedikit bajet untuk mendapatkan air tulen yang diperkaya dengan mineral semulajadi dan beralkali rendah. Cuba Penapis Air Cuckoo Water Purifier model King Top dengan sewa hanya serendah RM80 sebulan. Penapis air terbaik dan murah ini memang berbaloi untuk seisi keluarga.

5. Tambahkan soda atau sparkling

Jika anda sukakan soda water seperti San Pellegrino, anda boleh beli mesin air soda seperti jenama Soda Express. Tambahkan hirisan lemon atau buah ceri, memang umph.

6. Makan buah tinggi air

Maksudnya buah atau sayur seperti tembikai, timun, grapefruit, lettuce, celery, anggur yang memang berair dan sifat itu umpama mengenyangkan kita. Makan buah sebelum makan berat ya.

7. Guna peraturan 1-1

Jika anda tak boleh kalau tak order minuman manis semasa makan di restoren contohnya, amalkan untuk order segelas air kosong disamping minuman kegemaran. Sekurang-kurangnya, ada minum air putih di situ.

8. Guna botol bertanda

Susah untuk kita kira berapa gelas kita sudah minum setiap hari, jadi saya beli botol bertanda sebesar 2 liter untuk saya sukat dan perlu habiskan setiap hari. Saya tahu jika sudah sampai waktu tidur dan air dalam botol tadi belum habis, saya menzalimi diri sendiri hari itu.

9. Letakkan botol air di sebelah anda

Tak kira samada di meja pejabat atau di sebelah katil di rumah. Tapi jangan pula tengok saja dan jadi perhiasan di situ. Habiskan. Ini untuk kebaikan kita juga.

10. Minum ikut suhu kegemaran

Jika anda suka air panas, minum air kosong panas-panas. Jika suka air sejuk berais, minumlah sejuk. Tak payah ikut mitos air batu tak bagus dan sebagainya. Jika anda suka suhu air tersebut, terus minum. Ia akan memotivasikan anda untuk minum secukupnya sebab anda suka. Anda akan lebih gembira jika anda ada penapis air terbaik Cuckoo yang ada suhu panas, sejuk dan suhu bilik untuk memudahkan program minum air anda.

Akhir kata, minumlah air putih secukupnya. Air kosong itu bukan untuk dibuat mandi sahaja, tapi ia sangat bagus untuk kesihatan dalaman kita. Kulit menjadi lebih cantik dan sistem perkumuhan pun lebih baik.


Monday, October 9, 2017, 06:29 | No Comments »

Sebelum tu saya nak kongsi sikit benda menarik.. Semalam semasa saya tengah menaip ni, ada ejen insurans tanya;

“Kak, kalau kita tak pakai penapis air macam Cuckoo ni berpotensi kena penyakit ke?”

Saya tak tahu nak jawab. So saya tanyalah balik;

“Sanggup ke minum air paip? Kalau perisa besi, klorin dan warna tak jernih sangat tu sedap di minum, ok la tu pada you.”

Sebab tu dulu saya hanya minum air mineral. Dan hanya air mineral Spritzer. Air lain tak sedap. Dulu juga masa bekerja, saya bawa botol air sebesar 2 liter dan isi air kat pejabat (untuk saya sukat berapa banyak saya minum sehari). Tak sedap sebab air RO tapi saya tiada pilihan. Jadi ok lah kan, tak perlu belanja untuk air sangat.

Kemudian apabila saya berhenti kerja, saya beli tong mineral besar tu. Beratnya setiap kali nak kena angkut balik rumah. Kemudian botol kosong tu nak kena bawa ke tong recycle pula.

Setelah berhenti kerja, saya pasang penapis air sendiri di rumah. Macam mana nak pilih penapis air yang terbaik untuk rumah?

Kita perlulah ambil tahu ciri-ciri yang dikatakan penapis air terbaik yang menepati keperluan kita seperti dibawah.

1. Teknologi

cuckoo-nano-filter

Hanya jenama Cuckoo yang mencipta penapis nano positif dan merupakan satu-satunya syarikat yang memiliki teknologi ini di Korea. Kebanyakan pengeluar penapis air lain menggunakan penapis buatan Amerika.

Penapis Nano Positif dan Penapis Natural telah dipatenkan dan diakui lebih baik daripada penapis lain.

6-Langkah penapisan Cuckoo dengan penapis pre-carbon juga sangat berkuasa membuang bahan berbahaya, logam berat dan 99.9% virus dan bakteria disamping mengekalkan zat mineral semulajadi.

2. Penyelenggaraan

cuckoo-ncs

Keistimewaan penapis air Cuckoo ialah servis berjadual yang disediakan. Jika produk berteknologi tinggi tetapi tidak diselenggara dengan baik, air tersebut tidak dapat dijamin kebersihannya.

Servis berjadual ini (Nature Care Service) termasuklah menukar filter, membersihkan mesin (steril), memeriksa sebarang kerosakan, gantian percuma, warranty dan macam-macam lagi ada dalam check-list.

Penukaran filter dijalankan setiap 4, 8 dan 12 bulan setiap tahun.

3. Fungsi

Mesin penapis air Cuckoo bukan menapis air je tapi air siap dipanaskan dan disejukkan. Jadi, kita boleh terus buat kopi atau teguk air sejuk.

Tak perlu dah jerang air untuk buat air panas, kemudiana sejukkan air dan isi dalam bekas untuk buat stok air dalam peti ais.

Senang bukan? Kalau ada anak kecil memang lagi senang. Tekan saja.

4. Tahan Lama

Penapis air ni benda yang kita nak pakai untuk jangka masa panjang, sama seperti peti sejuk, mesin basuh, penyaman udara jadi aspek ketahanan adalah sangat penting.

Lagi-lagi Cuckoo menyediakan pakej sehingga 7 tahun! Ini dah tentu menandakan penapis air Cuckoo adalah sangat tahan lasak, lagi-lagi dijaga dengan baik oleh Nature Doctor/Doctress (pegawai yang bertanggungjawab memasang dan menyelenggara).

Cuckoo juga adalah jenama No. 1 di Korea Selatan dengan pengalaman lebih 40 tahun. Lebih lama daripada pesaing terdekat di negara ini.

5. Pensijilan Antarabangsa

cuckoo-table-certification

Pensijilan alatan elektrik adalah sangat penting untuk memastikan keselamatan pengguna. Antara badan persijilan antarabangsa yang mengiktiraf alatan elektrikal Cuckoo adalah:

European – CE, GS, PCT

America – UL, ETL, CSA

Asia – CCC China, PSE Japan

Electromagnetic – FCC, WH (fire-safety & electrical-safety strength)

RoHS – Restriction of Hazardous Substances Directive

6. Rekaan

Dapur saya comel je jadi saya akan tengok saiz yang menjimatkan ruang. Mesin penapis air Cuckoo boleh diletakkan di atas table top dan ada yang boleh berdiri (stand).

Malah kebanyakan saiz mesin penapis air Cuckoo direka dengan mementingkan penggunaan ruang yang efisien.

7. Bajet

Contohnya pakej terbaru Goood Plan IRIS TOP, kita cuma bayar serendah RM2.50 sehari termasuk kos selenggara, jaminan, dan kadar sewa.

Macam saya yang tinggal di Selangor dan menikmati air percuma, memanglah sangat berbaloi sebab saya dapat minum dan guna air berliter-liter dengan harga semurah tu. Sebotol air mineral 1.5liter je kan dah berharga RM3..

Cuba kira berapa yang kita bayar sebulan hanya untuk air minum. Saya jimat 55% sejak menggunakan penapis air Cuckoo dengan plan Goood Plan.

Memang puas hati. Jika keluarkan kos sedikit tapi satu keluarga dapat menikmati air yang terjamin bersih, memang tiada masalah bagi saya yang mementingkan kesejahteraan mereka.

Jadi, saya harap dengan tip-tip diatas dapat membantu anda menilai dalam membuat keputusan yang tepat. Macam saya kata, penapis air ni kita nak pakai lama. Macam pakai kereta.

Goood Plan Cuckoo dengan model paling terbaru IRIS TOP adalah satu-satunya plan yang fleksibel, samada anda mahu bayar serendah RM75 sebulan atau tempoh sewa paling singkat iaitu 18 bulan sahaja.

iris-top-good-plan

Jika anda berminat untuk mengetahui tentang plan ini dengan lebih lanjut, hubungi saya di 0193880409.


Saturday, August 5, 2017, 07:50 | No Comments »

A reader writes:

Yesterday afternoon, my supervisor called our entire team of about 10 people into an “emergency meeting.” She explained that the bill for our water cooler was now $400. The bill hadn’t been paid in months, so it accrued late fees, and the company had sent us to collections. She then stated that we would all have to split the bill and foot it ourselves.

Let me give you a little background. When I started with the company, I was vaguely aware of a water cooler, and a few months after I started I was told by a coworker that it was optional. You don’t have to partake if you don’t want to. And that’s exactly what I did, because I’d rather bring in my own water rather than pay a fee. There is a specific person in charge of collecting money and paying the bills for the water. She neglected to do so, and thus the bill just grew and grew each month. She claims she “feels bad asking for the money” and just ignored the problem, hoping it would disappear on its own.

In the meeting, our supervisor told us that the water was “all or nothing” – either everyone participates, or no one does. In a previous meeting, the team voted yes to the water. I was not in this meeting, nor were the other 3 admin assistants. She basically said that even though we weren’t there (and were never made aware of this decision), we better pay up, regardless.

I’ve never even touched the water cooler. Two other people spoke up in the meeting and said, “I’ll gladly pay, but I don’t use it.” Our manager said, “Good, because that’s what I’m requiring you to do.” I feel like I am the only one who finds this ridiculous, and I feel like the admin assistant who screwed up and neglected to pay the bills should be the one to rectify the problem.

How would you handle the situation? I feel that I will most certainly be ridiculed if I speak up (the boss can be an intimidating bully), and I am surprised that everyone else is okay to go along with this. Should I just go ahead and fork over the $40? I feel like since I was never aware it was a requirement, nor did I ever use the water, this isn’t something I should be paying for, but I seem to be the only one feeling this way.

What utter BS. (Do I have to abbreviate that or can I write it out? This situation calls for the full, unabbreviated term.)

Your manager is a buffoon. Requiring you all to pay for something you don’t use? If she wants to offer water to employees, then the company should pay for it. If that’s not an expense the company is willing to shoulder, then she has no business dictating to people what arrangements they use to get their water paid for. Although if she’s going to dictate it one way or another, it should be to eliminate the group-financed cooler since the person managing it is a deadbeat — not to require people to chip in when they don’t want to.

And speaking of that coworker, what the hell is up there? She feels bad asking for money and hoped the problem would go away? Unless she is an inhabitant of some magical fairyland where bills go away if you ignore them (perhaps she is here on some kind of exchange program from said fairyland?), she is also a ridiculous person.

In any case, as for what to do … what are the repercussions of saying no? It’s certainly reasonable to say, “I don’t use this service and I wasn’t involved in racking up late fees, so no thank you, I’m choosing not to participate.” However, if everyone else is going along with it and you’re going to be the one hold-out, then you need to know how that’s likely to go over. In some offices, that would be absolutely fine; it wouldn’t reflect badly on you at all (in fact, it could even reflect well on you for not being a pushover and paying someone else’s late fees). But in other offices, it would be A Thing, and it would be worth 40 bucks as the price of making this idiocy go away. So you just need to know the dynamics of your office well enough to know the likely consequences of saying no.

(Unfortunately, the fact that your manager handled the situation this way makes it more likely that she’s one who would penalize you for not forking over the cash, but you’d know better than I would what she’s like.)

If you do decide to suck it up and pay the $40 penalty fee for working with a lame manager, I’d insist on knowing how this is going to be handled in the future, so that you’re not having a similar conversation in another few months.

 

Content extracted from this post: http://www.askamanager.org/2013/12/our-office-is-having-a-water-cooler-emergency-and-is-staffed-by-loons.html


Copyright ©2017 CUCKOO SHOP, All Rights Reserved.